sobota, 30 stycznia 2016

Bajgle z czarnym sezamem

Przepis na bajgle jet bardzo prosty. Trzeba mieć tylko trochę czasu i cierpliwości. 450 g mąki mieszamy z jednym opakowaniem suchych drożdży, jedną łyżeczką soli, dwoma łyżkami cukru, 50 ml oleju roślinnego i jajkiem. Żeby wszystko ładnie się połączyło potrzebna jest jeszcze woda ok. 200 ml ciepłej. Wiadomo, że w razie potrzeby można dosypać trochę mąki albo dolać wody w zależności od konsystencji ciasta. Dobrze wyrobione odstawiamy na godzinę lub dwie, żeby wyrosło. Wyrośnięte dzielimy na osiem części i formujemy wałeczki, których końce zlepiamy ze sobą (zwilżone wodą łatwiej do siebie przylegają). Uformowane bajgle wrzucamy do wrzątku na ok. minutę. Odsączone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy czym tam chcemy. Ja na przykład ostatnio użyłam czarnego sezamu. Pozostaje tylko je upiec. Władamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na jakieś 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz