niedziela, 21 lutego 2016

Jak zrobić domową pitę

Odpowiedz brzmi: prosto i szybko. Wykonanie pity w domu jest na prawdę nieskomplikowane. Wystarczy wyrobić ciasto z 500g mąki, jednego opakowania suchych drożdży dolewając ciepłej wody. Potem jeszcze odrobina oliwy z oliwek (ok. 2 łyżki) i  taką gładką kulkę odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą dzielimy na 16 części, rozwałkowujemy na okrągłe, cienkie placuszki i do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusz. Można je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a można piec na kamieniu. Jak zamienią się w lekko zarumienione poduszeczki to znaczy, że są gotowe. Po wyjęciu z pieca proponuję zawinąć w ścierkę i włożyć do foliowego worka, żeby nie stały się kruche i łamliwe.


6 komentarzy:

  1. Wszyscy mówią, że łatwe, a nigdy mi się nie udały :) próbowałam już ze 3 razy

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszły :) aż zazdroszczę. Ehhh! Może kiedyś mi się uda opracować bezglutenową recepturę.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale Ci wyrosły, wyglądają jak puszyste poduszeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. a można prosić krok po kroku dla amatorów? czy zmiksowac ciasto czy recznie, czy z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw użyłam mojego 30 letniego miksera, a potem zagniatałam ręcznie. Ważne jest, żeby ciasto miało gładką strukturę. :D

      Usuń
  5. Piękne Ci wyszły! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń