niedziela, 3 sierpnia 2014

Masło czosnkowe

Zaczął się sezon na kukurydzę. Świetnie pasuje do niej masło czosnkowe. Można je kupić albo przygotować samemu. Takie domowej roboty jest o wiele smaczniejsze, bardziej dostosowane do indywidualnych potrzeb smakowy, a poza tym można je wykorzystać do domowych kanapek, na przykład takich z rybą. Wystarczy 100g miękkiego masła, garść drobno posiekanego kopru, 2 ząbki czosnku i szczypta soli (albo łyżeczka, wtedy jest na prawdę słone). Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć i masełko gotowe.

garlic butter, Knoblauchbutter, beurre à l'ail, mantequilla de ajo, masło czosnkowe

2 komentarze:

  1. Zgadzam się, domowe masło czosnkowe jest rewelacyjne! Aż zamarzył mi się chrupiący tost z dodatkiem tego masełka… :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe masełko czosnkowo-ziołowe, ja do swojego zamiast kopru używam tymianek :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń